Més informació
Àrees d'acció municipal
Aquestes són les eines que proposem per a la teva àrea d'actuació política local.
Esperem que t’ajudin en la tasca de posar-hi perspectiva de gènere!
Es tracta d’un llistat de preguntes que busquen ajudar-te a introduir la perspectiva de gènere en la teva pròpia acció política. Es pretén ajudar a pensar sobre el propi camp d'acció política, plantejant preguntes que permeten identificar aspectes importants per aconseguir una societat més igualitària.
Qüestionari Àrea d'Esports
29 preguntesEs tracta d’una petita autodiagnosi que serveix per ajudar a valorar fins a quin punt la teva Àrea participa de l’estratègia municipal per a transversalitzar la perspectiva de gènere, que habitualment lidera Igualtat. El que es pretén és la corresponsabilitat.
Grau de compromís de l'Àrea amb la transversalitat de gènere
15 preguntesRecursos, guies o bibliografia que pot ajudar a transversalitzar la mirada de gènere en la teva àrea d'acció municipal
Catalunya
INSTITUT BARCELONA ESPORTS (2022). Guia Esport i Gènere. Ajuntament de Barcelona
Aquesta guia és un recurs molt pràctic i visual que posa l’accent en el paper del gènere en l’àmbit esportiu. De forma clara i concisa, dona dades, informació i exemples per introduir la perspectiva de gènere i reflexionar sobre la importància dels plans d’igualtat en les entitats esportives.
INSTITUT CATALÀ DE LES DONES (2019). Dossier estadístic elaborat per l’Observatori de la Igualtat de Gènere
Des de l’Institut Català de les Dones s’ha elaborat el següent document amb l’objectiu de visibilitzar el paper de les dones en l’esport i les discriminacions encara existents en la pràctica esportiva.
SOLER PRAT, Susanna, SERRA PAYERAS, Pedrona, VILANOVA SOLER, Anna (2018). La igualtat en joc: guia de bones pràctiques de gènere en els estudis de la família de les ciències de l’activitat física i de l’esport (CAFE). Instituto Nacional de Educación Físic
Aquesta publicació és una eina molt pràctica per promocionar la igualtat de gènere en l’activitat física, l’educació física i l’esport. Hi ha una petita part introductòria que tracta el tema de la perspectiva de gènere, el seu marc legal i la situació actual del tema i, una altra part, amb exemples i recursos per introduir la perspectiva de gènere.
Grup de Recerca en l’Esport i l’Activitat Física (GREAF) (2020) La violència sexual a l’esport. Guia per a persones adultes (Re)conèixer, parlar i actuar. Generalitat de Catalunya: Consell General de l’Esport.
Aquesta guia és una eina de referència en la tasca de conscienciació, visibilització i elaboració de plans d’actuació que treballin envers la prevenció, la detecció i l’abordatge de la violència sexual en contextos esportius. La Guia s’adreça a tots els agents que d’una forma o altra formen part del sistema esportiu –pares i mares, entrenadors i entrenadores, professorat, monitors i monitores, personal tècnic, esportistes, personal directiu o d’administració, personal de manteniment de les instal·lacions esportives i altres persones amb responsabilitats a l’àmbit de l’esport per a infants i adolescents.
I també et pot servir
AJUNTAMENT DE BARCELONA. Deu punts per visibilitzar les dones en el llenguatge. Guia d’ús no sexista del llenguatge
En aquest web, l’Ajuntament de Barcelona presenta molt esquemàticament els elements més importants a tenir en compte per a no fer un ús sexista del llenguatge. Seguidament, dona pas a una guia més extensa i en profunditat.
GELAMBÍ TORRELL, Mònica (2016). Guia pràctica per a la realització de polítiques transversals de gènere en l’àmbit municipal. Diputació de Barcelona
Aquesta guia és una eina completa amb tota la informació necessària per entendre com s’introdueix la perspectiva de gènere a tots els àmbits de l’administració local. Parteix d’un marc legal i introductori de les polítiques transversals de gènere per, després, continuar amb diversos apartats on s’han recollit tota una sèrie d’experiències positives en àmbits com: educació; joventut; cultura i esports; serveis a les persones i cohesió social; treball i promoció econòmica; sanitat i salut públic; urbanisme, habitatge i mobilitat.
GENERALITAT DE CATALUNYA (2018). Guia per a la incorporació de la perspectiva de gènere en els contractes públics
La guia de la Generalitat de Catalunya és un recurs de suport per introduir la perspectiva de gènere en matèria de contractació pública, per tant, està dirigida a totes les persones que hagin de treballar en aquest camp d’actuació. Els continguts de la guia van des del què s’entén per perspectiva de gènere, les clàusules d’igualtat, les obligacions de les empreses licitadores i adjudicatàries, com i en quina fase incloure clàusules d’igualtat i, finalment, el control del compliment d’aquestes clàusules.
INSTITUT CATALÀ DE LES DONES. Recursos digitals sobre llenguatge inclusiu i no sexista. Generalitat de Catalunya
L’Institut Català de les Dones (Generalitat de Catalunya) té recollides en aquesta web una sèrie de guies relatives a com utilitzar el llenguatge de forma inclusiva i no sexista.
INSTITUT CATALÀ DE LES DONES. Cercador d'Expertes
L’ICD ha creat un cercador a l’abast de tothom per trobar expertes amb diferents perfils en més de 90 professions i 190 camps d’expertesa. Aquest cercador visibilitza el talent femení i permet accedir a professionals de tot arreu i, també és un portal on es pot donar d’alta qualsevol dona interessada en compartir els seus coneixements.
Espanya i àmbit internacional:
ALFARO GANDARILLAS, Elida; BENGOECHEA BARTOLOMÉ, MERCEDES ;VÁZQUEZ GÓMEZ, Benilde (2011). Hablamos de deporte. En femenino y en masculino. Instituto de la Mujer
Aquesta guia analitza la comunicació en l’àmbit de l’esport. En primer lloc analitza la identificació de l’esport amb allò masculí, en segon lloc entra en el pes del llenguatge sexista en l’esport per passar en tercer lloc, a l’anàlisi del llenguatge esportiu i la realització de propostes de millora.
AZURMENDI ECHEGARAY, Ainhoa; ELDUAIEN QUEIRUGA, Maitane (2010). Guía para una comunicación igualitaria en el deporte. Gobierno Vasco
En aquest material hi podeu trobar recomanacions d’ús del llenguatge no sexista pensat específicament per a l’àmbit de l’esport.
LÓPEZ, Pilar (2011). Deporte y mujeres en los medios de comunicación. Sugerencias y recomendaciones. Consejo Superior de Deportes
Aquest infome tracta sobre com es representa en els mitjans de comunicació tot el món de l’esport practicat per dones. Descriu els estereotips que operen, el paper dels mitjans, les fonts informatives, i acaba amb recomanacions específiques.
SANTOS ORTEGA, Antonio; GRAU MUÑOZ, Arantxa; MUÑOZ RODRÍGUEZ, David (2021). Dona i esport a la Comunitat Valenciana. Gènere, desigualtats esportives i bones pràctiques per a la igualtat. Universitat Politècnica de València
Aquest informe està adreçat a totes les persones que treballen en projectes, programes i plans esportius que vulguin comprendre, analitzar i reflexionar sobre el paper de les dones a l’esport. Inclou informació sobre tendències, estadístiques, exemples, recomanacions i mesures pràctiques per incentivar polítiques públiques més igualitàries.